Så förbättrar musiken din träning

Visste du att det finns en riktigt bra orsak till varför så många lyssnar på musik i samband med träning? När du lyssnar på musik och tränar samtidigt så presterar du inte bara bättre, du får också snabbare resultat. En forskning som gjordes på Brunel University i London visade att du ökar din prestationsförmåga med hela 15 % när du har musik i öronen. Inte dåligt!

Det är dock inte bara din prestationsförmåga som kommer att förbättras om du har musik i öronen. Du kommer även att få tillbaka eller hitta motivationen till att faktiskt träna. Streamingtjänsten Spotify avslöjade för ett tag sedan att antalet träningslistor som skapades var som allra flest strax efter den 1 januari och vi vet så klart att detta har med alla nyårslöften att göra. Dock finns det riktigt goda anledningar till att ha musik på gymmet eller i hörlurarna. Ta på dig dina bästa träningsskor, en snygg hoodie från Stone Island och ge dig ut i löpspåret eller pallra dig iväg till gymmet!

Vilken musik ska man lyssna på?

Vilken musik som du ska lyssna på för att prestera så bra som möjligt är naturligtvis väldigt individuellt och valet av musik beror också på din träningsform. Det bästa är att välja låtar som håller samma tempo som den typ av träning som du ska göra. Ska du lyfta tungt och upprepade gånger kanske en låt från Genesis kan vara till stor hjälp, medan den som ska göra lugnare stretchövningar eller yoga behöver mer stillsamma toner. Det man kan tänka på här är som sagt träningstempot. Din kropp kommer nämligen per automatik att anpassa sig efter takten i musiken som du lyssnar på.

Gör musiken dig snabbare/starkare?

Det är inte musiken i sig som kommer att få dig att bli snabbare i löpspåret eller få dig att lyckas lyfta tyngre och tyngre vikter. Det är viktigt att komma ihåg. Det musiken däremot kan göra för dig är att få dig tillräckligt motiverad till att lyfta mer eller springa längre, vilket i sin tur kommer att ge dig bättre och snabbare träningsresultat. Studier efter studier och forskning efter forskning har visat att musik i samband med träning har förbättrat personernas resultat och prestationsförmåga avsevärt. Titta bara på gymmen som finns runt om i Sverige. Det finns nästan inte ett enda gym där det inte spelas musik i högtalarna och då gärna musik med både bra beats och mycket fart.

Passar gymmets musik inte dig i smaken? Ingen fara! På internet kan du hitta mängder med tips på bra träningslåtar och även forum där andra träningsfantaster delar med sig av sin bästa träningsmusik. Det är bara att se till att ladda ner musiken till din mobiltelefon eller använda dig av streamingtjänster, koppla in hörlurarna och köra så det ryker!