Amerikansk punk med kvinnor

Den amerikanska punken har liksom många andra genrer dominerats av män, men det betyder inte att kvinnor saknas. Här är några klassiska amerikanska punkband med kvinnor.

Patti Smith

Att prata om amerikansk punk utan att nämna Patti Smith är i princip tjänstefel. Liksom The Ramones så hängde hon på musikklubben CBGB och likt många andra storheter bodde hon under 70-talet på det legendariska Hotel Chelsea på Manhattan i New York. Även om hennes första skiva Horses andades punk så var det hennes andra skiva Radio Radio Ethiopia som visade hennes mer råa och punkiga sidor. Hon kallas ofta för punkpoet och är ett måste för den som söker den amerikanska punkscenens rötter. Och hennes musik- och lyrikskatt sträcker sig långt utanför den punkscen som hon i mångt och mycket kom att influera.

The Runaways

The Runaways bildades 1975 och fick liksom många andra band sitt genombrott redan med sitt debutalbum med namnet The Runaways som släpptes 1976. Detta följdes upp med en välbesökt USA-turné och redan året efter när de släppt sin andra skiva åkte de på en världsturné. De två mest kända medlemmarna är Lita Ford och Joan Jett som båda två fick framgångsrika solokarriärer efter att de lämnar The Runaways.

Joan Jett & The Blackhearts

Joan Jetts solokarriär är definitivt värd ett kapitel för sig. Tillsammans med bandet The Blackhearts gjorde hon sig ett namn som en av de kaxigaste och bästa kvinnliga punksångarna. Förutom hennes dunderhit I Love Rock ‘n’ Roll är hon förmodligen mest känd för sin kompromisslösa låt Bad reputation där hon vänder sin aggression mot de konservativa krafter som vill begränsa hur en kvinna kan och får vara, bland annat genom strofen: “A girl can do what she wants to do and that’s What I’m gonna do”. Joan Jett är definitivt en av de bästa punkartisterna för den som gillar svängig Punkrock ‘n’ Roll med attityd.

Blondie

Ett av de mer framgångsrika banden inom punken är förmodligen Blondie, som förutom i punk också befinner sig i en rad olika genrer som till exempel New Wave. Bandet bildades 1974 i New York och slog igenom med sitt tredje album Parallel Lines som släpptes 1978. Deras största hitlåt Heart of Glass är dock mer discoinfluerad även om man kan hitta punkattityden även där.