Genesis

Ett av 70-talets största namnen inom progressiv rock är utan tvekan Genesis som bildades 1967 i Sydvästra England. I sann brittisk anda så bildades bandet på en elitinternatskola, närmare bestämt Charterhouse som anses vara en av de finaste skolorna i England, där storheter som 1700-talsförfattaren Richard Steele läst tidigare. Gruppens mest kända medlem Phil Collins blev dock medlem först 1970 när den dåvarande trummisen John Mayhew lämnade bandet tillsammans med gitarristen Anthony Phillips. Det var också under den här tiden som bandet hittade sitt sound som gjorde dem till ett av de mest klassiska progressiva rockbanden med klassiska skivor som Nursery Cryme från 1971, Foxtrot från 1972 och Selling England by the Pound som släpptes 1973. Sammanlagt har dock bandet släppt hela 15 album och en rad live-skivor, EP:s och samlingsalbum.

Även om bandet började som en progressiv rockgrupp så kom de senare att dras mer åt mainstreamrock inom genren albumorienterad rock, där melodierna är framträdande och produktionen ren och snygg.

Liksom många andra band så har medlemmarna varierat och bytts ut vid ett flertal tillfällen, och Genesis har genom åren uppträtt i hela 8 olika konstellationer. 2010 blev Genesis vältförjänt invalt i Rock and Roll Hall of Fame.