The Offspring

Under 90-talet kom en ny punkvåg och ett av bandet som ingick var The Offspring, som tillsammans med bland andra Green day och NOFX både utvecklade punksoundet och populariserade genren. Bandet startade 1984 och genombrottet kom tio år senare med skivan Smash, vilket var bandets tredje studioalbum. Deras största framgångar kom dock ännu lite senare med deras femte album Americana från 1998. Få människor har undgått att höra dunderhitten Pretty Fly (for a White Guy) som blev både älskad och hatad världen över. Andra singlar från skivan som The Kids Aren’t Alright och Why Don’t You Get a Job? är idag odödliga klassiker som fortfarande spelas på fester och i otaliga människors hörlurar.

Sammanlagt har Offspring sålt över 40 miljoner album i hela världen vilket är en oerhörd siffra för de allra flesta punkbanden, även om till exempel Green day har sålt fler med sina 75 miljoner sålda album.

Liksom alla framgångsrika punkband, har Offspring anklagats för att ha sålt ut sig och anammat en alltför kommersiellt sound, medan många andra anser att bandet lyckats balansera bra mellan det klassiska punksoundet och det mer kommersiella tilltalet. Vad som är sant återstår för lyssnaren att bedöma.