Deep Purple, Led Zeppelin & Black SAbbath

För många är det hårdrocken som definierar 70-talet och många av världens genom tiderna största och bästa hårdrocksband slog igenom under 70-talet. Främst tre band har kommit att definiera 70-talets hårdrocksvåg, nämligen Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath.

Deep Purple

Med över 100 miljoner sålda skivor har bandet hittat hem till hårdrocksälskare över hela världen och de har också varit med och definierat själva genren och hur den förväntas låta. Även om de bildades redan 1968 så var det först 1970 som de bytte från att spela progressiv rock till att spela hårdrock och deras stora genombrott kom att bli som hårdrocksband. Liksom många andra band så har har Deep Purple drabbats av inre motsättningar och medlemsbyten men deras plats i hårdrockshistorien står ändå på stadig grund. Det visar sig inte minst genom att varje person som någonsin hållit i en gitarr spelat deras klassiska låt Smoke on the water.

Led Zeppelin

Led Zeppelins mest kända låt Stairway to heaven är förmodligen en av världens bäst ansedda låtar. Men faktum är att Led Zeppelin förutom skapare av denna odödliga klassiker också var en av förgrundsgestalterna i den tidiga hårdrocken och deras första album Led Zeppelin från 1969 är av många ansett som ett av de bästa hårdrocksalbumen genom tiderna.

Black Sabbath

Black Sabbath bildades 1968 och har förutom sitt säregna sound och Ozzy Osbornes karaktäristiska röst också spelat en stor roll i hårdrockshistorien genom tematiken i bandets texter, som ofta drar åt det ockulta vilket är en tematik som följt med hårdrocken sedan dess. Ozzy Osborne är förmodligen en av de mest kända frontfigurerna i hårdrocksvärlden och har dessutom haft en framgångsrik solokarriär.