Queen

Freddy Mercury anses av många ha varit en av världens bästa artister med en fantastisk sångröst och en magisk scennärvaro. I bandet Queen, som bildades 1970 har han framfört ett nästan obegripligt antal odödliga klassiker som We Will Rock You, Bohemian Rhapsod, We Are the Champions, Radio Ga Ga och The Show Must Go On för att bara nämna några.

Bandet slog igenom 1974 med albumet Sheer Heart Attack och dess sound kännetecknas av en stor musikalisk mångsidighet och med flera genreöverskridande influenser. Med över 300 miljoner sålda album är bandet ett av världens genom tiderna mest framgångsrika band och förmodligen också ett av de mest älskade.

Efter att Freddy Mercury tragiskt gick bort 1991 har några av medlemmarna fortsatt att turnera under namnet Queen vilket har lockat en rad stora gästartister som Foo Fighters, Robbie Williams och Elton John. Men trots dessa storheter så är det svårt att komma ifrån det faktum att det i mångt och mycket var Freddy Mercury som definierade Queen genom sin karisma och sin fantastiska röst.

Queen aktualiserades på nytt 2018 med filmen Bohemian Rhapsody i vilken Rami Malek vann en Oscar för bästa manliga huvudroll under Oscarsgalan 2019.