The Cranberries

Det legendariska irländska bandet The Cranberries bildades 1989 i den lilla irländska staden Limerick och kom under 90-talet att bli ett mycket framgångsrikt rockband med många hitlåtar, en stor fanskara och över 40 miljoner sålda skivor. Bandet slog igenom redan med sin debutskiva Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?, som släpptes 1993 och som letade sig upp på såväl irländska som på brittiska topplistor, samtidigt som den också fick stora framgångar i USA.

Deras genom tiderna största hitlåt Zombie, behandlar, liksom många andra irländska sånger, den våldsamma konflikten på Nordirland som kallas för The Troubles. I låten tar gruppen avstånd från våldet som politisk metod. Låten skrevs som en reaktion på att två unga personer dog av en IRA-bomb i England 1993. Men även om låten blev en stor succé och hamnade på flera topplistor kritiserades den dock av vissa för att trivialisera konflikten där tusentals människor miste livet.

Även om bandets storhetstid var under 90-talet så var publikintresset stort när bandet 2009 återförenades efter en paus som startat 2003, och såväl deras USA som deras Latinamerika och Europaturné det året blev välbesökta, även om det inte gick att jämföra med succéåren under 90-talet. Under denna period släppte bandet dessutom sina två nya skivor, trots att de från början sagt att det inte handlade om en regelrätt återförening.

Efter att bandets sångerska Dolores O’Riordan tragiskt dött 2018 i vad som kom att betecknas som en olycka, bestämde sig bandet för att släppa en sista skiva som redan spelats in, för att sedan splittra bandet. Skivan som ännu inte släppts planeras att släppas under 2019, 30 år efter att bandet startade.