Green day

Det finns förmodligen inte en enda person som var ung på 90-talet som inte hört Green days klassiska hitlåt Basket case som svepte som en präriebrand över världen. Även om Green day bildades redan 1987 så dröjde det ända tills 1994 när deras tredje album Dookie släpptes med singeln Basket case som de fick sitt stora genombrott. Skivan sålde snabbt i över en miljon exemplar för att till slut bli deras mest sålda skiva med över 20 miljoner sålda exemplar.

Även om många punkare avfärdade Green day som alltför poppigt och mainstream så lyckades Green day med sin poppiga punk med konststycket att sprida punken långt utanför de vanliga punk-kretsarna, även om de givetvis inte var ensamma om det. Och det har betalat sig då bandet sålt över 75 miljoner album totalt världen över.

Även om bandet tagit några pauser för att sedan återförenas så har det aldrig handlat om några längre perioder. Och även om de hade flera framgångar efter debutalbumet så var det ingen skiva som kom i närheten av den första framgången. Inte förrän 2004 när George W. Bush återvaldes som president i USA.

American Idiot

American idiotskivan slog ner som en bomb i USA och kom i mångt och mycket att tonsätta motståndet mot George W. Bush och hans krig mot terrorismen. I och med bandets sjunde album lanserade bandet själva genren Punk rock Opera och American Idiotskivan har efter framgången också blivit en musikal.

Green Day valdes 2015 in i Rock and Roll Hall of Fame.