Dropkick Murphys

Det amerikanska bandet Dropkick Murphys bildades 1996 i Quincy, Massachusetts som är en förort till Boston, och spelade från början Oi-punk med irländska inslag, men kom mer och mer att dras mot det irländska ju mer åren gick. Idag råder det ingen tvekan om att de är ett av de största banden inom genren som brukar kallas för Celtic punk.

Att bandet startade i en förort till Boston är knappast en slump eftersom staden har en stor irländsk befolkning och en väl etablerad irländsk kultur. i förorten Quincy där bandet bildades består en tredjedel av befolkningen av just Irlandsättlingar.

Sound och musikaliska influenser

Till en början gjorde Dropkick en hel del renodlade punklåtar men de flesta förknippar nog bandet med deras tydliga inslag av irländsk folkmusik med säckpipa, fiol flöjt, dragspel, mandolin och banjo som kombineras med distade gitarrer och snabbt tempo.

Bandet har flera musikaliska influenser. Från punksidan så är de liksom många andra sena punkband inspirerade av klassiska punkband som The Clash, Sex Pistols och The Ramones, men också det nordirländska bandet Stiff Little Fingers. Från den irländska sidan så är The Pogues och The Dubliners de mest uppenbara influenserna och de har dessutom hunnit med att spela in låten Good rats Shane Macgowan, sångaren från The Pogues och Flannigans ball, med Ronnie Dew, en av sångarna i The Dubliners. Något man får förmoda att bandets medlemmar är mycket nöjda med.

Irländska sånger

Dropkick Murphys har förutom en lång rad egenskrivna låtar också gjort punkversioner av kända irländska sånger. Den mest kända är förmodligen Fields of Athenry skriven av Pete St. John, som handlar om en man som skickas med båt till fångkolonin Australien för att ha stulit mat under den stora potatissvälten under 1840-talet. Bland de övriga irländska klassikerna som de punkat till kan nämnas The Wild Roover, The Rocky Road to Dublin, Finnegans Wake, Black Velvet Band och The Auld Triangle. En del av deras egenskrivna låtar anspelar på irländsk kultur eller mytologi, som till exempel The Legend of Finn Maccumhail, som handlar om en irländsk mytologisk krigare.

Tydlig vänsterprägel

Lyssnar man igenom Dropkick Murhys politiska låtar så går det att urskilja en tydlig vänsterprägel, ofta med fokus på facklig organisering. Till exempel Worker’s song av Ed Pickford, Boy´s on the docks och Which side are you on skriven av Florence Reece, som var gift med en fackföreningsman under 1930-talet. Bandet har också engagerat sig i fackliga frågor och tagit ställning för det Demokratiska partiet i USA. De har också engagerat sig i en rad olika välgörenhetssammanhang. Bland annat så sålde de en t-shirt och vinster från försäljningen gav de till offren för bombdådet vid Boston Maraton 2013 dit också intäkterna från EP:n Rose Tattoo: For Boston Charity EP gick.