Tips för dig som vill leva på musiken

Är du en aspirerande musiker letar du förmodligen efter någon form av inkomstkälla som kombinerar din passion för musik med ekonomisk trygghet. Precis som med vilket yrke som helst, startar en karriär vanligtvis med uppdrag som kanske inte är så lockande. Men om du sakta bygger upp ditt CV kommer du, med en gnutta tur, hitta de uppdrag som passar just din typ av musikskapande.

Det härliga med musik är att det finns oändligt många genrer och vägar att gå. Då vi vanligtvis tänker på artister och rockband, finns det så många projekt och kategorier som behöver allt från bakgrundsmusik till catchiga intron. Därför tänkte jag att vi kan gå igenom en del karriärval som förhoppningsvis hjälper dig på vägen till en lyckad musikkarriär. Innan vi börjar vill jag bara nämna ett par ord om Lova Begravning. Har en familjemedlem eller en nära vän gått bort är det sista du vill tänka på onödigt krångel med beställning av kista. Lova begravning hjälper dig med allt från kistbeställning till juridisk rådgivning.

Studera musikproduktion

Detta kan tyckas något kontroversiellt eller självklart beroende på vilket perspektiv du ser det ifrån. Är du osäker på om du vill slå dig in på musikscenen, är universitet eller studier med en estetisk inriktning kanske inte något för dig.

Är du däremot säker på att en karriär inom exempelvis musikproduktion är något för dig, finns möjligheten att öppna så många dörrar. Givetvis är ny kunskap som du lär dig via lektioner både viktig och nödvändigt när du skapar musik. Dock är det bara en del av upplevelsen. När du studerar, oavsett nivå, har du chansen att bygga upp ditt kontaktnät samt träffa likasinnade människor. Allt detta ökar dina chanser att lyckas avsevärt.

Podcast och Youtube

Något som tagit världen med storm under senare tid är något som kallas podcasts. Detta påminner om nedladdningsbara ljudböcker eller radioavsnitt och precis som med riktig radio behöver många skapare allt ifrån jinglar, till intron och outron. Detsamma gäller drivna youtubare som ofta ser efter bakgrundsmusik som kan spelas under videoklippet. Att skapa korta musiksnuttar till podcastare är ett jättebra sätt att få erfarenhet på.

Film och spel

Tycker du om soundtracks eller hellre skapar en ljudbild, är musikproduktion för film eller spel definitivt något för dig. Då filmbranschen sedan länge har anlitat begåvade kompositörer, har dator- och tv-spel exploderat i popularitet på senare tid. Detta har lett till att spelbranschen omsätter mer pengar än film- och musikindustrin tillsammans. Precis som med film, kommer spel dessutom i flera genrer och kategorier. Detta öppnar upp för möjligheter att skapa allt från orkestral till elektronisk musik.