Amerikanska hardcoreband

Punk är en bred genre med många undergenrer där en av de mer kända är hardcore som uppstod i USA men som senare spred sig över hela världen. Förutom ett hårt och ofta aggressivt sound förknippas hardcorescenen också med så kallat Straight edge. vilket är en livsstil där man avhåller sig från alkohol, tobak och droger, samt i vissa fall också promiskuöst sex. Även om detta är djupt förknippat med hardcorescenen så kan inte alla hardcoreband sägas följa denna strikta livsstil.

Men nu ska det handla om musiken. Det finns naturligtvis en lång rad amerikanska hardcoreband och här nämns några av dem.

Dead Kennedys

Det numera legendariska punk- och hardcorebandet Dead Kennedys bildades i San Francisco 1978 och betraktas av många som ett oerhört inflytelserikt band med många efterföljare. Bandet kännetecknas av hård och aggressiv musik samt provokativa och radikala politiska texter. Med låtar som Nazi punks fuck off, Kill the poor och Holiday in Cambodia har de definitivt skrivit in sig som ikoner i den politiska musikhistorien.

Black Flag

Black Flag anses av många vara ett av de första hardcorebanden som främst kännetecknas av sin snabba, hårda och hänsynslösa musik med många temposkiftningar, och sina antiauktoritära texter. Deras texter behandlar teman som neuroser, social isolering, paranoia och fattigdom vilka har berört deras stora och hängivna fanskara. De var i mångt och mycket pionjärer inom den så kallade independentscenen och de flesta av deras skivor gavs ut på deras gitarristens egna independet-skivbolag SST Records.

The Misfits

Det klassiska punkbandet The Misfits betraktas dels som ett tidigt hardcoreband men också som pionjärer inom subgenren Horror punk eller skräckpunk. Deras texter behandlar morbida teman som ofta återkommer i skräckfilmer. Låtarna handlar om saker som psykopater, seriemördare, Frankensteins monster och häxkraft. 2003 släppte bandet ett jubileumsalbum där den legendariska trummisen Marky Ramone från The Ramones medverkade. Efter Misfits har en lång rad andra horror punkband äntrat scenen. Bland dessa kan nämnas Vampire Lovers, Haunted Garage, Frankenstein Drag Queens from Planet 13 och Snow White’s Poison Bite även om det givetvis också finns många andra.

Circle Jerks

Cirkle Jerks bildades 1979 av den nyss avhoppade Black Flag-sångaren Keith Morris samt Greg Hetson, Roger Rogerson och Lucky Lehrer. Flera av debutskivans låtar skrevs redan innan Morris hoppade av Black Flag. Bandet splittrades och återförenades några gånger och även om de inte är lika kända som Morris originalband Black Flag så fyller de ändå sin plats i hardcorehistorien.

Bad Brains