U2

Ungefär samtidigt som punkscenen tog form i USA och i Storbritannien så bildades i Dublin ett band som valde en annan scen och som kom att bli ett av Irlands största band genom tiderna. Det melodiska poprockbandet U2 bildades 1976 och 1978 släppte de sin första trespårssingel som behändigt nog hette just Three. Samtidigt spelade de live på såväl Irland som i Storbritannien och intresset för bandet steg långsamt fram tills de släppte sitt första album 1980 där flera av låtarna hade en andlig ton som fungerade bra på den religiösa irländska ön. Skivan blev genast en succé på de irländska topplistorna vilket också fungerade för bandet som en språngbräda ut i världen utanför.

När deras tredje skiva War kom ut 1983 var den internationella succén ett faktum med dunderhits som New Year’s Day och Sunday Bloody Sunday som behandlade den våldsamma konflikt på Nordirland som kallas The Troubles. Låtens titel syftar på den söndag 1972 då brittisk militär sköt ihjäl 14 obeväpnade personer i ett demonstrationståg, vilket ledde till en stor upptrappning i konflikten som avslutades först 1998.

Sedan det internationella genombrottet har succén fortsatt och bandet har vid flera tillfällen utvecklat sitt karaktäristiska sound och sin tematik i texterna även om de religiösa undertonerna ofta går att finna för den som letar. Framgångarna har fortsatt att följa bandet under såväl 90-tal, 2000-tal och 2010-tal och oavsett vad man tycker om bandet så är det omöjligt att inte ha tagit del av och sjungit med i hitlåtar som With or without you, Pride (In the name of love), I Still Haven’t Found What I’m Looking For och den tårdrypande fadersuppgörelsen One.

Välgörenhet och lobbyism

Redan tidigt i karriären skaffade sig U2 i allmänhet och sångaren Bono i synnerhet en aura av godhet och världssamvete vilket yttrade sig i ett stort engagemang i välgörenhet. 1986 åkte U2 på en hel värvningsturné för Amnesty International och bandet deltog givetvis i den numera klassiska Live Aid-galan som arrangerades av Bob Geldof och Midge Ure med syftet att samla in pengar till den dåvarande svältkatastrofen i Etiopien, men också i Live 8 som flera år senare drev frågan om skuldavskrivning och rättvis handel för fattiga länder. Framförallt sångaren Bono har blivit starkt förknippad som filantrop och debattör i frågor som rör mänskliga rättigheter och den så kallade Tredje världens utveckling. Han har till och med nominerats till Nobels fredspris, dock utan att vinna det.

U2 har både arrangerat och deltagit i ett stort antal välgörenhetskonserter men även i konserter utan ett uttalat välgörenhetssyfte. Det har hänt att de på storbildsskärmarna lägger upp ett välgörenhetsnummer dit de uppmanar den extatiska publiken att skänka pengar.

Bandet har också engagerat sig i miljöfrågor och därigenom stöttat Greenpeace.