U2

Den irländska supergruppen U2 bildades i Dublin 1976. Rockbandet U2 räknas till en av världens främsta grupper. Under 2019 är de ute på sin sjuttonde turné och bandet har släppt 14 studioalbum plus några samlings- och livealbum genom åren.

U2 har sålt nära 170 miljoner album, vilket gör dem till ett av de bäst säljande banden någonsin. Dessutom har deras turnéer dragit in drygt två miljarder dollar, många av deras konserter efter deras femte studioalbum, The Joshua Tree från 1987, hör till de mest publikdragande evenemangen någonsin.

Från lokal till global

Bandet U2 består av Paul Hewson, med artistnamnet Bono, David Evans, med artistnamnet The Edge, Adam Clayton och Larry Mullen. De gick på samma högstadieskola i Dublin där Mullen satte upp en lapp på anslagstavlan på vilken han efterlyste medlemmar till ett band. Mullen hade redan spelat trummor en tid och de övriga anslöt till honom. De började som ett rent coverband och kallade sig för “Feedback” och senare “The Hype”.

Under de första två åren var även Evans storebror Dik med i gruppen. Inför namnbytet till U2 och lanseringen av gruppens egna musik lämnade den äldre Dik bandet som nu blev en klassisk rockkvartett med Bono på sång och akustisk gitarr, The Edge på gitarr och keyboards, Clayton på basgitarr och Mullen på trummor.

Bandets tidiga influenser var samtida punk- och rockband. I början var killarna inte så skickliga musiker men de lät sig inte avskräckas eftersom de såg att punkbanden kunde nå stor framgång med begränsade musikkunskaper. U2 fick snabbt ett rykte som ett framstående liveband och deras berömdhet växte fort på Irland. I början på 1978 vann gruppen en talangtävling i Limerick, vilket ledde till att de fick spela in en demo för CBS. CBS valde att endast släppa gruppens alster på Irland och det var istället skivbolaget Island som kom att signa gruppen 1980.

1980 släpptes U2:s debutalbum Boy och deras framgångssaga hade börjat. Flera gånger i sin musikaliska karriär har bandet förnyat sig samtidigt som deras unika sound fortlever från album till album. Deras musikstil har därför utvecklats på ett organiskt sätt genom åren. Från och med deras femte studioalbum är U2 ett väletablerat rockband med en global publik.

Idealism

Bandets låttexter har ofta politiska och sociala budskap. De flesta låttexterna skrivs av Bono medan alla fyra gruppmedlemmarna skapar musiken tillsammans. Att bandmedlemmarna har ett socialt engagemang visar de tydligt genom åren, både som grupp och individuellt. U2 var medskapare till Band Aid 1984, gjorde ett starkt avtryck i Live Aid 1985 och har ofta arbetat med frågor om fattigdom, global rättvisa, miljö och AIDS, bland mycket annat.

Som medlemmar i ett av världens bästa band och med en fixstjärna som Bono som sångare är det så klart inte svårt för U2 att få fram sitt budskap. Har du och ditt företag inte samma mediala förutsättningar finns det dock billiga genvägar ni kan ta till. Reklampennor med tryck av företagsloggan kan vara ett snabbt sätt att fort få upp ert varumärke i folks medvetande. Bandet U2 är unikt genom att fortfarande ligga på topp drygt 40 år efter debuten.