Staus Quo

Ett av världens mest produktiva, seglivade och tillika mest ösiga rockband är förmodligen det brittiska undret Status Quo som bildades i London 1962 och som sedan dess släppt hela 32 album, 8 samlingsskivor, 7 liveskivor och hisnande 63 brittiska hitsinglar. Musikstilen beskrivs bäst som ösig och svängig boogierock och många vitnar om att deras konserter är bland de svängigaste konserterna de besökt.

Även om de bildades redan 1962 så var det först 1968 efter att till slut ha tagit namnet Status Qou som de släppte sitt första album Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo som ledde till vissa framgångar, men långt ifrån till ett totalt genombrott. Vägen till toppen präglades snarare av långt och hederligt arbete där de turnerade runt i Storbritannien och gjorde sig ett namn bland den breda publiken. Från 1968 till 1983 släppte bandet en skiva per år och det kan sägas vara bandets femte album Piledriver som satte fart på deras karriär och banade vägen för att de skulle bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika band under 1970-talet med flera album och låtar på hitlistorna.

1984 splittrades bandet efter interna bråk med återförenades redan 1985 för att spela på välgörenhetsgalan Live Aid. Återföreningen höll dock inte längre än vad galan varade och istället återuppstod bandet med en ny uppsättning senare samma år men med samma produktivitet och svängiga sound. Det var också då som deras mest sålda album släpptes, nämligen In the Army Now, som delar namn med en av deras i särklass mest kända låtar som också återfanns på skivan.

Bandets senaste skiva släpptes 2016, och den senaste turnén genomfördes 2017 men 2019 är det åter dags för såväl ett nytt album som en ny turné så än kommer många fler att få glädjas av detta klassiska bands spelnärvaro och svängiga sound som hängt med sedan 60-talet.