26 oktober 2005

Västfrontens redaktion

 

 

 

 

 

Fläsket Brinner igen

Det blir veteranrock på Gump ikväll. Fläsket Brinner är tillbaka i Göteborg efter 30 års frånvaro och de har inte slagit av på tempot.
– Vi har inte blivit mjukare med tiden, vi har nog blivit lite rockigare, säger trummisen Erik Dahlbäck.


Han låter nästan förvånad när han konstaterar att de inte har varit i Göteborg och spelat sedan 1975.
– Ändå känns det som att vara tillbaka på hemmaplan, säger han. Vi var mycket i Göteborg i början av 70-talet.

Bandet har lagt av och återförenats i omgångar, hela tiden med nya medlemmar. Senaste försöket att hålla lågan brinnande gjordes 2003 då samlingsboxen "Swedish radio recordings 1970-75" släpptes. Eftersom de genast hittade energin och lusten tillsammans har de försökt hålla igång, även om det är svårt ibland.
– Alla i bandet har ju sina jobb och sådär att ta hand om, jag är till exempel musiklärare till vardags. Det krävs mer organisation nu för tiden. Ingen av oss hade tvekat att slöppa allt om det hade gått att leva på musiken.

Han tycker att publiken på spelningarna fortfarande är ung.
– Vi trodde ju att samma gamla ansikten skulle dyka upp igen, men tjockare och med färre tänder. Men publiken är ju faktiskt skrämmande ung, säger han och skrattar.

Materialet de spelar är ett urval ur boxen – låtar de gillar att spela och som de tycker håller än idag. "En blandning av mossigt och rockigt", som Erik Dahlbäck uttrycker det.

Dröjer det trettio år innan ni kommer tillbaka igen?
– Nej, haha, då är det nog inte mycket kvar av oss.