Borås tidning 24/2-07

 

Fläsket Brinner fortfarande

[Idag 04:15] Recensioner Konsert: FLÄSKET BRINNER

Scen: Cookin', Scandic Plaza, Borås

LÄS VIDARE

 

 

 

 

Progbandet Fläsket Brinner på en jazzklubb, nej, det är inte så bakvänt som det kanske låter.

 

Fläsket har rymt jazzstjärnor från Bobo Stenson och Gunnar Bergsten till gränsöverklivare som Harald Svensson, Bo Hansson och Bosse Skoglund.

 

Musiken utvecklades ständigt från debuten 1970 i Moderna museet, via Gärdetfesterna och liveskivan som Zappaförband, nominerad för Grammis till årets popband. Men Contact fick priset. Året efter lades priset ned sen juryn belönat Philemon Arthur & The Dung. Tiden sjöd.

 

Men håller musiken nu 37 år senare? Vad finns kvar av de malande 20-minuterslåtarna?

 

Jo allt, plus att alla de nu sex musikaliskt bräckte merparten av dagens toppmusiker, med gitarristen Bengt Dalén som ren virtuos. Spelet är lika granittungt hypnotiskt och granskogsmörkt, men något har tillkommit, en kraft i vreden, en insikt om all nuets egoism och självgodhet, en romantiskt färgad empati. Herregud, det är ju nu proggen skulle behövas, och den rent manglade oss med sin urkraft.

 

Kompkulissen är så tät att knappt en knappnål finge plats, med fenomenen Erik Dahlbäck och Göran Lagerberg, trummor och bas, bakom både elpiano och hammond (Sten Blomquist och Thomas Jutterström) som klangdynamo. Över detta låg Dalén och Anders Ekholm på gitarr och sax, ibland ursinnigt kraftfullt, ibland nästan vekt och mjukt melodiskt. Extranumrets pingpongkontrapunktik var nåt av det effektfullaste vi hört.

80 lyssnare mötte ett allvar och en intensitet av unikt slag.

 

Rolf Haglund